Poll
 Forum
 
 
Gepost door: HertogT op 12-05-2011 17:29 uur, Bron: Computertotaal.nl
 

Update: KPN luistert abonnees af met Deep Packet Inspection

KPN gebruikt "als eerste operator ter wereld" de omstreden technologie Deep Packet Inspection om precies te meten wat mobiele internetters doen. "Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet."

KPN handelt mogelijk in strijd met zowel de Wet bescherming persoonsgegevens als het strafrecht door het inzetten van de controversiële afluistertechniek Deep Packet Inspection (DPI) op zijn mobiele netwerk. Met DPI wordt niet alleen het soort data, maar ook de inhoud van de pakketjes geanalyseerd.

Niet blokkeren, wel tariferen
Begin deze week maakte KPN bekend dat het met nieuwe abonnementen komt, waar gebruikers extra betalen als zo ook voip- en chatapplicaties willen gebruiken.

De onrust over mogelijke blokkades suste KPN met het mantra ‘We gaan niet blokkeren, maar tariferen.” De vraag hoe KPN er achter komt wat klanten precies doen, bleef onbeantwoord.

Eerste operator met DPI
Maar tegenover investeerders is KPN een stuk openhartiger. “In ons netwerk kunnen we met deep packet inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen", bevestigt Marco Visser, directeur Mobiel Nederland van KPN (zie videostream op 3.33 of onderstaande audiostream:

Visser vervolgt trots: “Dat wij bijvoorbeeld de penetratie van WhatsApp hebben kunnen meten, daarmee zijn we voor zover ik weet de allereerste operator ter wereld die deze mogelijkheid heeft gebouwd om te identificeren waar die streams heen gaan. Dat is inderdaad de nieuwe wereld waar we naar toe gaan. Ook bij voip kunnen we identificeren of er sprake is van voip, en als mensen daar gebruik van willen maken, dan brengen we daarvoor de speciale databundel in rekening.”

'KPN overtreedt wetten'
Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom (BoF) is verbijsterd over het nieuws. “Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet”, reageert Ot van Daalen, directeur van BoF. Volgens Van Daalen overtreedt KPN hiermee zowel de Wet bescherming persoonsgegevens als de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt.

“De politiek moet dit hard aanpakken. Binnenkort worden wijzigingen in de telecomwet besproken, dat lijkt me een aangewezen moment. En het CBP (College bescherming persoonsgegevens moet aangeven op welke punten KPN de Wbp overtreedt.”

Update:

KPN ontkent afluisteren klant
Ict- en telecomleverancier KPN ontkent dat het de inhoud van dataverkeer van klanten afluistert. Het telecombedrijf meldt dat het mobiel dataverkeer analyseert op zaken als bestandstype, maar niet kijkt naar de inhoud van de berichten. Dat schrijft het bedrijf nadat tumult is ontstaan over de inzet van DPI (deep packet inspection). KPN gaat wel onderzoeken of alle regels met betrekking tot het bewaren van geanalyseerde data zijn nageleefd.

Ceo Eelco Blok meldde dinsdag 10 mei 2010 aan investeerders dat zijn bedrijf als een van de eerste telecomaanbieders DPI inzet om het gebruik van dataverkeer van klanten te analyseren. DPI is een methode om dataverkeer te analyseren. De methode is omstreden omdat het verder kan gaan dan de analyse van dataverkeer op bestandstype en routing (zender, afzender, poorten). Volgens experts kan met DPI het dataverkeer ook op inhoud worden bekeken.

KPN analyseerde het mobiele dataverkeer van klanten van dochter Hi. Daaruit maakte het op dat binnen minder dan een jaar tijd het gebruik van de applicatie WhatsApp met 85 procent is toegenomen. WhatsApp wordt gebruikt voor het versturen van tekstberichten en kan sms-berichten vervangen. De vraag is hoe de telecomleverancier achter die informatie gekomen is en of daarbij privacyregels geschonden zijn.

'KPN kijkt niet naar inhoud'
KPN ontvouwde 10 mei 2011 de strategische plannen tot 2015. Het bedrijf gaat extra geld vragen voor gebruik van internet op de mobiele telefoon en het gebruik van VoIP- en chat-diensten via internet op de mobiel.

KPN schrijft in het statement: 'Het voornemen is om het bellen over internet apart te tariferen. De techniek van DPI zou hier ingezet kunnen worden om facturering mogelijk te maken. Ook hier geldt weer dat er niet naar de inhoud van de gesprekken wordt gekeken, maar naar het soort data en de duur.'


Updated: op 13-05-2011 11:31 uur door HertogT.

 
 

Reakties
 

Er zijn nog geen reakties op dit nieuws.

 
 

Reageer Terug

Scripting en design door Atteman & Flex, Copyright (c) 2002-2013 TeamXL, Versie 1.4
  De site is ontworpen voor IE 6+ op 1024x768 en hoger, parsetime: 0.016909

Naam: 
Wachtwoord: 
Bewaren:
Password vergeten?
 12-01 - Hey Guys.. hoe...
 24-10 - NIEUWE LANPART...
 11-02 - Animo check LA...
 22-10 - Fotos
 03-09 - Nextgen Consol...
TeamXL poll
Ben jij erbij 23-24-25 oktober?
 
Jazeker!!!
weet nog niet
ik kom niet
   Bekijk de uitslag en reakties