Poll
 Forum
 
 
Gepost door: HertogT op 20-05-2011 08:28 uur, Bron: Digitallife.nl
 

Tweede Kamer eist keiharde netneutraliteit

De Kamer heeft een motie aangenomen om netneutraliteit te garanderen en operators te verbieden te discrimineren naar soort gebruik van dataverkeer.

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag met een flinke meerderheid een motie aangenomen die netneutraliteit in de Telecomwet moet verankeren. Alleen het CDA, de VVD en de SGP stemden tegen de motie van GroenLinks, SP en PvdA.

De motie gaat lijnrecht in tegen de plannen van Economische Zaken. Minister Verhagen stelt zich op het standpunt dat het blokkeren en/of tariferen van diensten van andere partijen door de operators acceptabel en logisch is. Verhagen heeft woensdag de motie dan ook "ten zeerste ontraden".

Operators smoren innovatie
De Kamer constateert echter dat KPN van zins is de netneutraliteit te doorbreken door bepaalde diensten zwaarder te gaan belasten of blokkeren en Vodafone dit al doet, met behulp met de controversiële technologie Deep Packet Inspection (DPI). Hiermee worden innovaties op het gebied van nieuwe communicatiemiddelen op internet geblokkeerd, aldus de motie.

De Kamer ziet dat “dat bepaalde soorten datagebruik weliswaar meer belasting opleveren voor het netwerk, maar dat ook te belasten valt op basis van de mate van datagebruik, dus er is voor telecomaanbieders geen reden is om bepaalde diensten extra te belasten of te blokkeren.”

Netneutraliteit in Telecomwet garanderen
Oftewel: betalen voor bandbreedte of per MB, maar absoluut geen blokkade, afknijpen of tariferen van bepaalde soorten dataverkeer. De Kamer “verzoekt de regering in de telecommunicatiewet op te nemen dat telecomaanbieders niet op basis van het soort gebruik van dataverkeer mogen differentiëren en daarmee netneutraliteit te garanderen.”

Omdat de motie zo kernachtig is, is niet duidelijk of de Kamer wel ruimte laat om de netneutraliteit op te schorten om malware en hackers te bestrijden, de zogenaamde netwerkintegriteit.

Het ministerie van Economische Zaken wil niet direct op de motie reageren, maar komt nog met een aparte brief hierover. Volgende week worden verschillende wijzigingen in de Telecomwet door de Kamer behandeld.

Door deze motie en brief, alsmede het onderzoek naar DPI, wordt de behandeling wellicht een of twee weken opgeschoven, meldt een bron bij de Kamer.

 
 

Reakties
 

Er zijn nog geen reakties op dit nieuws.

 
 

Reageer Terug

Scripting en design door Atteman & Flex, Copyright (c) 2002-2013 TeamXL, Versie 1.4
  De site is ontworpen voor IE 6+ op 1024x768 en hoger, parsetime: 0.024294

Naam: 
Wachtwoord: 
Bewaren:
Password vergeten?
 12-01 - Hey Guys.. hoe...
 24-10 - NIEUWE LANPART...
 11-02 - Animo check LA...
 22-10 - Fotos
 03-09 - Nextgen Consol...
TeamXL poll
Ben jij erbij 23-24-25 oktober?
 
Jazeker!!!
weet nog niet
ik kom niet
   Bekijk de uitslag en reakties