Poll
 Forum
 
 
Gepost door: HertogT op 07-06-2011 15:32 uur, Bron: ZDnet.nl
 

Apple onthult iCloud, iOS 5 en Lion

Apple heeft op WWDC eindelijk de iCloud onthuld. Ook iOS 5 en OS X Lion worden uitgebreid voorgesteld aan de wereld.

Naar vaste gewoonte begint Apple met cijfermateriaal. Er zijn momenteel 54 miljoen actieve Mac-gebruikers, wat volgens Apple wil zeggen dat zijn marktaandeel op computers stijgt, terwijl dat van de pc lichtjes daalt. Drie van de vier Macs zijn laptops.

Voor iOS klopt Apple zich op de borst met 200 miljoen toestellen (iPhone, iPad en iPod Touch), waarmee het naar eigen zeggen koploper is met 44 procent marktaandeel. Het bedrijf telt 225 miljoen gebruikersaccounts, inclusief creditcardgegevens. Laten we hopen dat de hackers van het PlayStation Network dat laatste niet gehoord hebben.

Wel verdient dat eerste cijfer enige nuancering. Volgens marktonderzoeksbureau Gartner werden er in het eerste kwartaal van dit jaar twee keer zoveel Android-smartphones verkocht als iPhones. Apple haalt dat cijfer dus vooral door zijn tablets en de iPod Touch. Al ziet het ernaar uit dat het op termijn zal worden ingehaald door Google.

iCloud
Tijdens de keynote gaat het over drie dingen: Lion, iOS 5 en iCloud. Die laatste is zoals eerder gespeculeerd de online-opslagruimte van Apple voor alle Apple-toestellen.

Net zoals bij Android wordt alles op je iPhone onmiddellijk in de cloud gezet en naar andere toestellen gestuurd. Documenten, agenda, mail, contacten, foto’s en uiteraard muziek uit de iTunes Store. iCloud is meteen ook het einde van MobileMe, aangezien de diensten via iCloud gratis zijn.

iCloud is geďntegreerd met applicaties. Er zijn API’s voor ontwikkelaars, waardoor ze apps kunnen maken die gebruikmaken van iCloud. De Apple-wolk werkt overigens ook op een pc.

iTunes
Sinds Apple de muziekstreamdienst Lala overkocht, hopen gebruikers op iTunes in de cloud, en dat komt er nu eindelijk. Aangekochte muziek gaat meteen naar elk toestel. Je nummers in de cloud kun je individueel of per album downloaden.

Apple lanceert ook iTunes Match voor wie zijn geripte cd’s in de cloud wil. Voor 24,99 dollar per jaar wordt je geripte muziek vergeleken met de iTunes-catalogus en komen de herkende nummers ‘gratis’ bij je onlinemuziekbibliotheek.

Elke gebruiker met een Apple-ID krijgt vijf gigabyte online-opslag voor e-mail, documenten en back-ups. Muziek, applicaties, boeken en foto’s tellen niet mee. De dienst werkt op toestellen met iOS 4.3 of hoger en is volgens Apple vandaag al beschikbaar op iPhone 4.

iOS 5
Verder in de keynote stelt Apple iOS 5 voor. Het mobiele besturingssysteem is deze herfst beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en 2 en de vierde generatie van de iPod Touch.

Helaas pakt Apple hier niet uit met spectaculaire functies. Er is een beter notificatiesysteem, een enorme integratie met Twitter (onder meer in de camerafunctie). Foto’s kan je voortaan bijsnijden en roteren. In totaal zijn er tweehonderd nieuwe functies, al zijn het vooral kleine verbeteringen.

Tijdens de presentatie wordt regelmatig gezegd dat we het pc-tijdperk verlaten, wat onder meer de inleiding is om aan te kondigen dat je in iOS 5 je toestel niet eerst moet verbinden met je computer (iTunes) om het te laten werken. Software-updates gebeuren voortaan draadloos.

iMessage
Wel gloednieuw is iMessage, een berichtendienst tussen alle iOS-toestellen voor foto’s, berichten en video’s. Een netwerk exclusief voor Apple-gebruikers, enigszins geďnspireerd op het succes van de BlackBerry Messenger (BBM).

Lion
Met alle mobiele toestellen zouden we bijna vergeten dat Apple nog een besturingssysteem heeft voor zijn Macs. De nieuwste telg, Lion, is exclusief te koop in de Mac App Store voor 29,99 dollar.
Lion heeft 250 nieuwe functies. Die lijken vooral geleend te zijn uit iOS. Multitouch-ondersteuning zoals veeg- en knijpbewegingen duiken voortaan hier op. Applicaties krijgen een fullscreenmogelijkheid.

Applicaties worden voortaan automatisch bewaard zoals je ze achterlaat. Zelfs wanneer je je Mac herstart, zal een applicatie daarna gewoon verdergaan waar je de laatste keer bent gestopt.

Airdrop
In Lion maakt Apple bestanden delen onder gebruikers makkelijker. Je kan bestanden via P2P delen met andere gebruikers in het wifinetwerk. Hierbij kun je jezelf en anderen zien en het bestand in kwestie gewoon verslepen. Op het eerste gezicht een zeer handige functie voor wie snel iets naar andere Mac-gebruikers in de buurt wil versturen zonder e-mailgedoe of het installeren van aparte software.

Wauw of niet?
Apple stelt op WWDC een karrenvracht van nieuwigheden voor op softwarevlak. Helaas blijft echt spektakel uit. Veel van wat Apple lanceert, kennen we al langer bij Android, BlackBerry en zelfs Windows Phone 7. Zaken als Google Docs, Dropbox, Google Music (momenteel alleen in de VS), Amazon Cloud Drive, Windows Live Skydrive en verschillende andere krijgen een Apple-tegenhanger.

Kort samengevat worden Apple-gebruikers verwend met nieuwe softwaremogelijkheden en een behoorlijk aanbod in de cloud, maar op het eerste gezicht lijkt iCloud geen wauw-aanbieding. Het zal dus nog moeten blijken of Apple met dit aanbod ook nieuwe gebruikers kan aantrekken.

 
 

At is momenteel Offline Door At (TeamXL Crew) op 23-06-2011 21:20 uur Edit  Quote Profiel  Email
 

    

Lion, Lion!

Nu nog ff geduld voor de Iphone 5


Jagshemash!
 
 

Flex is momenteel Offline Door Flex (TeamXL) op 24-06-2011 19:16 uur Edit  Quote Profiel  Email Homepage
 

    

Move over ios...

Welcome to the google world met android


Eind-BAAS
 
 

HertogT is momenteel Offline Door HertogT (TeamXL Crew) op 25-07-2011 09:42 uur Edit  Quote Profiel  Email Homepage
 

    

Tja, de hype en gebruiksvriendelijkheid hebben ze, naar mijn mening is dat ook het enigste...

Android ook voor mij


If you obey all the rules, you miss all the fun
 
 

Scrollman is momenteel Offline Door Scrollman (TeamXL) op 05-08-2011 12:44 uur Edit  Quote Profiel  Email
 

    

"Je kan bestanden via P2P delen met andere gebruikers in het wifinetwerk. Hierbij kun je jezelf en anderen zien en het bestand in kwestie gewoon verslepen"

Hmmm een uitvinding uit de jaren 90 als nieuw aanprijzen.... naja ze zijn in ieder geval van dat Stone-age Itunes syncen af.


One word… ANDROID!


Hey, catch me later - I'll buy you a beer!
 
 

Juan_Pablo is momenteel Offline Door Juan_Pablo (XL Addict) op 07-08-2011 22:36 uur Edit  Quote Profiel  Email
 

    

OSX Lion draait iig prima op mijn PC
Met een beetje hulp van Tony


[Aangepast door: juan_pablo op 07-08-2011 om 22:37]To finish first, you first have to finish.......
 
 

Reageer Terug

Scripting en design door Atteman & Flex, Copyright (c) 2002-2013 TeamXL, Versie 1.4
  De site is ontworpen voor IE 6+ op 1024x768 en hoger, parsetime: 0.028838

Naam: 
Wachtwoord: 
Bewaren:
Password vergeten?
 12-01 - Hey Guys.. hoe...
 24-10 - NIEUWE LANPART...
 11-02 - Animo check LA...
 22-10 - Fotos
 03-09 - Nextgen Consol...
TeamXL poll
Ben jij erbij 23-24-25 oktober?
 
Jazeker!!!
weet nog niet
ik kom niet
   Bekijk de uitslag en reakties