Poll
 Forum
 
 
Gepost door: HertogT op 13-12-2011 15:28 uur, Bron: ZDNet
 

Fabrikanten saboteren printers uit winstbejag

Volgens een computermonteur die anoniem wil blijven stoppen fabrikanten een teller in hun printers die het apparaat na een tijdje onbruikbaar maakt.

Printers willen wel eens plots de geest geven. Veel consumenten vrezen dat het te duur zal zijn om ze te laten herstellen en gaan snel over op een nieuw toestel. "Ten onrechte", zegt een computerreparateur. "Zoek gewoon op het internet de geheime code van het toestel en in een mum van tijd werkt het weer."

Geheime toetsencombinatie
De computerhersteller deed gisteren zijn boekje open in het Belgische radioprogramma Peeters & Pichal (Radio 1). "De fabrikanten stoppen een teller in de printers zodat die op een bepaald moment gewoon de geest geven", stelt hij. "Je krijgt ze alleen aan de praat door een bepaalde toetsencombinatie in te geven. En die houden ze bewust geheim. Als een ontslagen personeelslid uit de biecht klapt, kan een of andere website de geheime code publiceren waarmee het toestel te deblokkeren is."

De monteur is verbolgen. "In tegenstelling tot wat de fabrikanten zeggen, is die teller alleen maar aangebracht om de consumenten op kosten te jagen, en hen zo snel mogelijk een nieuw toestel te laten kopen. Ik heb ondertussen al bij meerdere van mijn klanten met een probleem gewoon die code ingegeven, waarna het apparaat nog jaren werkte."

Is Apple ook schuldig?
Het probleem bestaat niet alleen bij printers. De monteur is het ook al bij iPods tegengekomen. "Plots zijn die defect, maar als je een bepaalde toetsencombinatie ingeeft, beginnen ze prompt weer te werken. Die combinatie op het internet zoeken is moeilijk, maar als je ze eenmaal gevonden hebt, is het heel simpel."

Voor de monteur is het duidelijk: die tellers zijn pure geldklopperij. Het is uit woede daarover dat hij uit de school klapt. Maar wel anoniem. "Ik vrees problemen met de fabrikanten als ze weten dat ik dit vertel."

Printerfabrikant ontkent niet
Commercieel directeur Frank Deneweth van Brother BelgiŽ ontkent het bestaan van de tellers niet: die maken deel uit van het geheugen van het toestel. "Ze zijn gewoon nuttig: ze blokkeren als de printer een onderhoudsbeurt nodig heeft."

Vooral de goedkopere inkjetprinters worden vaak geblokkeerd door de teller, zegt Deneweth. Als die weinig gebruikt worden, reinigt de printer automatisch de doorstroming van de inktpatronen, zodat die niet dichtslibben. Maar daarbij wordt altijd wat inkt gemorst die in een sponsje onder aan de printer terechtkomt. Na een aantal van die schoonmaakbeurten dreigt dat sponsje verzadigd te raken, en blokkeert de printer.

"Natuurlijk kan je dat probleem gewoon negeren, en die code ingeven en denken dat het daarmee opgelost is. Maar dan moet je daarna niet komen klagen als je vlekken begint te krijgen tijdens het printen, of als er inkt lekt uit het toestel."

Volgens de anonieme monteur hebben ook andere printers van die tellers die met een geheime code te deblokkeren zijn. "Klopt", zegt Deneweth. "Het gaat er telkens om dat een bepaalde onderhoudsbeurt nodig is. Een auto breng je toch ook naar de garage als je de olie moet verversen of de remblokjes moet vervangen?"

 
 

HertogT is momenteel Offline Door HertogT (TeamXL Crew) op 15-12-2011 17:35 uur Edit  Quote Profiel  Email Homepage
 

    

Persoonlijk vind ik het al onzinnig dat er al zo veel printers worden weggegooid omdat de cardridges leeg zijn. Dit maakt het alleen nog maar erger! Momenteel bestaat er echt een weggooi maatschappij op printergebied!

Wie laat er ook zijn printer van Ä60,- repareren voor het 3 voudige omdat deze voor een "onderhoudt-storing" het niet meer doet?

Erg jammer allemaal!


If you obey all the rules, you miss all the fun
 
 

Koning_Floris is momenteel Offline Door Koning_Floris (TeamXL Crew) op 19-12-2011 09:59 uur Edit  Quote Profiel  Email
 

    

Juist, maar een auto blijft wel gewoon rijden ook al is de olie op. De verantwoording moet bij de consument liggen of zij door willen gaan met printen en vlekken riskeren, niet bij de fabrikant. Die heeft veel te veel belang bij het blokkeren van machines, de kans op een nieuwe aankoop is namelijk enorm.


I don't watch, I interact.
 
 

Reageer Terug

Scripting en design door Atteman & Flex, Copyright (c) 2002-2013 TeamXL, Versie 1.4
  De site is ontworpen voor IE 6+ op 1024x768 en hoger, parsetime: 0.016971

Naam: 
Wachtwoord: 
Bewaren:
Password vergeten?
 12-01 - Hey Guys.. hoe...
 24-10 - NIEUWE LANPART...
 11-02 - Animo check LA...
 22-10 - Fotos
 03-09 - Nextgen Consol...
TeamXL poll
Ben jij erbij 23-24-25 oktober?
 
Jazeker!!!
weet nog niet
ik kom niet
   Bekijk de uitslag en reakties